Recent onderzoek naar de isolatiestatus van woningen in Smallingerland heeft beangstigende resultaten aan het licht gebracht. Uit gegevens van zowel het Kadaster als klimaatsubsidiespecialist RVO blijkt dat een verontrustend hoog percentage van de woningen in deze gemeente slecht geïsoleerd is.
Van de meer dan 18.000 huizen in Smallingerland is maar liefst een derde, wat neerkomt op ruim 6000 woningen, ondermaats geïsoleerd. Deze bevinding plaatst Smallingerland in een relatief gunstige positie ten opzichte van vergelijkbare gemeenten, waar zelfs de helft van de woningen moeite heeft met isolatie en als 'doorwaaiwoningen' worden bestempeld.
Bij het analyseren van het isolatiebeeld blijkt dat vooral bewoners van appartementen te kampen hebben met slechte isolatie: in de helft van de gevallen is er sprake van ontoereikende isolatie. In contrast hiermee is een op de acht woningen juist goed geïsoleerd, terwijl de meerderheid in de categorie 'redelijk' valt. Opvallend is dat bewoners van appartementen vaker genieten van goede isolatie in vergelijking met eengezinswoningen.
Het onderzoek richt zich voornamelijk op buitenmuurisolatie vanwege de frequentie waarmee deze gegevens beschikbaar zijn. De kwaliteit van isolatie is gebaseerd op het energielabel van elk huis. Woningen gebouwd vanaf 2013 worden doorgaans als goed geïsoleerd beschouwd, terwijl woningen uit de periode 1992-2013 redelijke isolatie hebben. Oudere woningen zonder energielabel werden niet in de analyse meegenomen, wat ongeveer een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad vertegenwoordigt.
Desondanks blijkt uit subsidies dat gevelisolatie onder woningeigenaren niet prominent aanwezig is. In Smallingerland is er afgelopen jaar slechts 112 keer gevelisolatie gesubsidieerd, wat neerkomt op 10.112 vierkante meter geïsoleerde gevels. Deze lagere populariteit van gevelisolatie ten opzichte van andere vormen van isolatie, zoals nieuwe ramen of vloerisolatie, kan te wijten zijn aan de benodigde omgevingsvergunning en de kosten die eraan verbonden zijn.
Hoewel het isoleren van een buitengevel niet de meest voorkomende optie is, brengt het wel aanzienlijke voordelen met zich mee. Gemiddeld kan een hoekwoning zo'n 530 kubieke meter gas per jaar besparen, wat overeenkomt met circa 750 euro. In vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Smallingerland ongeveer 970 kubieke meter gas per jaar, ongeacht of deze geïsoleerd is of niet.
Naar aanleiding van het onderzoek zijn veertien gemeenten geïdentificeerd die het meest vergelijkbaar zijn met Smallingerland. Op basis van vergelijkende cijfers is gebleken dat Smallingerland een gematigde positie inneemt wat betreft isolatie van woningen in de regio.